Seminar 2024
We leven in een tijd van grote maatschappelijke uitdagingen en transities, zoals klimaatverandering, woningcrisis, vergrijzing en een toenemende impact van digitalisering zoals AI en fake news op de maatschappij. Ook het Hoger Onderwijs maakt een transitie door. Zo is in het Bestuursakkoord 2022 hoger onderwijs en wetenschap afgesproken dat hoger onderwijsinstellingen zich inzetten voor een gezonde en sterkte basis voor onderwijs en onderzoek, ruimte voor divers talent en een grotere maatschappelijke impact. Daartoe organiseren we onszelf steeds vaker over disciplines en organisatiegrenzen heen, en dat in een context van krimpende studentenaantallen en dito middelen, een groeiende en veranderende vraag naar onderwijs en onderzoek, zichtbaarheid van onze instellingen en een sterke publieke opinie.
Met het thema 'Truth or DAIR' versterken we ons vermogen om prettig te werken in een complexe wereld die bovendien continu verandert. Het seminar staat in het teken van samen ontdekken hoe om te gaan met onzekerheden, de noodzaak van vertrouwen, het opbouwen van veerkracht en weerbaarheid en het onderscheiden van feiten en meningen. Want hoe navigeren we door de onzekerheid als we door alle veranderingen en ontwikkelingen niet langer alleen kunnen uitgaan van Truth, dat wat we al kennen en weten? De sleutel ligt bij DAIR. Verken met ons op dit seminar onzekerheid en vertrouwen.
Schrijf je in voor 2024
Je kunt je nu aanmelden voor het DAIR seminar 2024, twee dagen vol interessante keynote lezingen, leerzame werk- en kennissessies en natuurlijk ontspannen bijpraten met collega’s uit het hele land.
Sessies
De sessies, presentaties en keynotes zijn bekend:
Diederik Jekel
Wetenschap of veerkracht?
Diederik Jekel is gepokt en gemazeld als wetenschapscommunicator. Sinds 2010 legt hij diverse wetenschappen uit in boeke(...)
Mirjam Bult-Spiering
Data van waarde: Truth or Trust?
Mirjam Bult-Spiering heeft een uitgebreide ervaring binnen het hoger onderwijs, als wetenschapper en als bestuurder, en (...)
Ben Kokkeler
AI Learning Communities in het Nederlandse HO system: tijdelijke fenomenen of uptakes naar structurele configuraties?
Van universiteiten en hogescholen wordt verwacht dat ze een actieve rol spelen in waardeketens en (regionale) netwerken,(...)
Koen Vinckx
Carrousel: DAIR to ask & DAIR to share!
Als seminarcommissie bouwen we een inhoudelijk programma op rondom een actueel thema. Daarbij kunnen we helaas niet alle(...)
Cfdenhartog
CEDA Workshop
Het afgelopen jaar hebben DAIR collega’s zoals Martine Jansen, Amir Khodaie, Tony Ritzen, Tomer Iwan en Bram Enning gewe(...)
Diana Braspenning
Het belang van IR binnen HRM
DAIR heeft zich tot nu toe met name gefocust op Onderwijs en de laatste jaren is daar zeker ook onderzoek aan toegevoegd(...)
Anne Boelsma
Inzicht in onderwijskwaliteit: hoe vergroten we dit met de juiste gegevens?
Organisators: Anne Boelsma, Hans Plomp, Benjamin Hoeboer, Bodille Arensman
Het programma Samen Verantwoorden (...)
Herbert Wubben
Duurzaamheidsmonitor
Traditioneel creëren we bij de HU vaak dashboards (reports) op 1 of enkele databronnen vanuit vaak weer 1 perspectief. N(...)
Fraukje Coopmans
SEAA: Semiautomatisch anonimiseer algoritme van de Hogeschool Utrecht
Organisators: Fraukje Coopmans, Anne Leemans
Data professionals zijn zich allemaal bewust dat privacy een bela(...)
Irma Doze
Data en AI: navigeren tussen meningen en feiten in het onderwijs
Irma werkte bij diverse organisaties, altijd op het snijpunt van data en business, tot zij in 2012 haar eigen organisati(...)
Jacco van Uden
Onzekerheidsvaardigheid
Jacco van Uden is lector Change Management aan De Haagse Hogeschool. Binnen de onderzoeksgroep staat niet alleen the man(...)
Jorrik Goedhart
Relevant blijven in een snel veranderende wereld
Hoe zorg je ervoor dat langlopende onderzoeken, zoals de Nationale Studenten Enquête, relevant blijven in een snel veran(...)
Kim Huijpen
De impact van ‘Erkennen & Waarderen’ op strategische indicatoren
Kim Huijpen is programmamanager voor het Nederlandse landelijke programma Erkennen & Waarderen. Het doel van dit program(...)
Martine Jansen
Workshop ‘Inzicht in wisselstroom’ met R
In het NPULS project Center for Educational Data Analytics (CEDA) heeft Martine een R package ontwikkeld waarmee je met (...)
Matthijs Brink
Enquêtedruk en non-respons: een collectief probleem
In de afgelopen jaren zijn de responspercentages voor studentenenquêtes gestaag afgenomen. In deze presentatie onderzoek(...)
Olga Bisterbosch
Promovendi in Beeld: Inzicht in het traject van promoveren
In deze presentatie delen we een overzicht van de resultaten uit recent ontwikkelde rapportages binnen het MIP/DWH (Mana(...)
Kontakt der Kontinenten
Op zoek naar een unieke locatie, midden in het land? Welkom bij Kontakt der Kontinenten in Soesterberg! In de prachtige bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug vind je onze bijzondere locatie bestaande uit twee karakteristieke en historische panden: het voormalige Missiehuis Sint Jan en Klooster Cenakel. Met 25 vergaderzalen, 130 hotelkamers, een werelds restaurant en een bosrijk buitenterrein bieden we alle ruimte en faciliteiten voor jouw meerdaagse meeting of event.
- 25 zalen
- 130 hotel kamers
- een sfeervol restaurantpaviljoen met terras
- een bostuin
Carrousel
Als seminarcommissie bouwen we een inhoudelijk programma op rondom een actueel thema. Daarbij kunnen we helaas niet alle vragen die leven binnen onze vereniging een vaste plek geven. In het nieuwe onderdeel ‘Carrousel’ stellen we juist jullie vragen centraal.
Kubben of wandelen
De lunch op donderdag is een take-away lunch, zodat je met de lunch in je hand een frisse neus kan halen. Voor het traditionele kubben of wandelen tijdens de lunch is het handig schoenen mee te nemen waar je makkelijk op loopt.
Hardloopclinic
Warming-up, loopscholing, kernprogramma en cooling-down worden verzorgd door hardlooptrainer Rianne van Eerd. Het maakt niet uit welk tempo je loopt. Iedereen is welkom. Denk aan sportkleding en hardloopschoenen.